Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

cukier 1,5 łyżki
mleko 1/2 szklanka
drożdże świeże 1/3 kostki
mąka 0,5 szklanka

Reszta ciasta

masło 1/3 kostki
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
olej 2 łyżki
cukier 1/3 szklanki
mąka 2 szklanki
mleko 1/2 szklanki

Kruszonka

cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 4 łyżki

Dodatki

rodzynki 200 g
jabłka 2 sztuki
woda ciepła 1 szklanka
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Sporządzamy rozczyn:
Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe nie gorące!
Do miski wlewamy mleko, wykruszamy do niego drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut żeby rozczyn urósł.

Górna część zdjęcia przedstawia rozczyn zaraz po sporządzeniu, dolne zdjęcie to rozczyn już po 20 minutach.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
2
Gdy rozczyn rośnie bierzemy się za masło. Najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki wtedy lepiej się rozpuści. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy już będzie rozpuszczone dodajemy mleko, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
3
Bierzemy większą miskę i do niej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, następnie wlewamy rozpuszczone masło z mlekiem oraz wybijamy jajka. Mieszamy wszystko, a po chwili dodajemy olej oraz rozczyn i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
4
Gdy ciasto nam wyrasta czas zabrać się za kruszonkę. Do miseczki wsypujemy 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz dodajemy 2 łyżki masła i wyrabiamy rękoma. W razie potrzeby dodać mąki. Kruszonka powinna być dobrze wyrobiona by rozpuścił się w niej cukier i odrywała się z łatwością od rąk. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki do czasu aż wyrośnie ciasto.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
5
Rodzynki zalewamy szklanką gorącej wody oraz dodajemy 2 łyżeczki cukru by pozbyć się z nich goryczy. Po 10-20 minutach rodzynki odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
6
Godzina minęła ciasto nam wyrosło więc dodajemy do niego rodzynki i mieszamy.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
7
Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem lub olejem. Następnie wykładamy na nią nasze ciasto.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
8
Jabłka myjemy i kroimy w plasterki. Następnie układamy je na wierzchu ciasta tak by pokryć cały wierzch ciasta.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
9
Kolejnym krokiem jest posypanie ciasta kruszonką. Możemy kruszonkę rwać rękoma na kawałeczki i pokryć nią jabłka na cieście.
Krok 9 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto
10
Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy ciasto do piekarnika. Ciasto pieczemy 20-30 minut. Smacznego! :)
Krok 10 - Ciasto drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 21.11.2014 14:44
Moje ulubione
mały_łasuch 18.11.2014 20:23
Takie lubię :)
wiolasmakuje 17.11.2014 16:31
Mmmm pycha! poproszę kawałek do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak