Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 szt
mąka 2 szk
cukier 0,5 szk
mleko 0,5 szk
olej 0,5 szk
drożdże 20 g
rodzynki 10 dag

Kruszonka

masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Drożdże posypać niewielką ilością cukru i mąki oraz zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajka, mleko, olej i zaczyn. Całość zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Na koniec dodać rodzynki i przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na cieście.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu ciasto polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 24.03.2015 20:07
pyszniutkie,uwielbiam ciasto drożdżowe
cooked 24.03.2015 19:23
najlepsze :)
Marta1986 24.03.2015 18:48
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak