Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 30 g
cukier kryształ 1 łyżka
mąka tortowa 2 łyżki
mleko ciepłe 1/2 szklanki

Ciasto właściwe

mąka tortowa 450 g
cukier kryształ 4 łyżki
żółtko jajek
jajko 2
masło 50 g
mleko ciepłe 1/2 szklanki
sól

Kruszonka

mąka pszenna 100 g
masło 50 g
cukier puder 50 g

Lukier

cukier puder 1 szklanka
woda
sok z cytryny 1 łyżka

ponadto

rabarbar 2-4
truskawki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto właściwe forma o wymiarach 25 x 35 cm
* 1 szklanka = 300 ml

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam do letniej temperatury. Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru i mąki następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki rozcieram na gładko i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Masło rozpuszczam, odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewam do misy robota kuchennego, mieszam z pozostałą ilością cukru i solą. Dodaję wystudzone masło, roztrzepane jajka, gotowy zaczyn i pozostałą ilość mleka. Ciasto drożdżowe wyrabiam przez parę minut na najniższych obrotach miksera za pomocą haka. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Rabarbar i truskawki myję i osuszam. Odcinam szypułki, truskawki kroję w plastry. Rabarbar obieram z twardych włókien, odcinam końce i również kroję w plastry.
Masło siekam z mąką i cukrem, następnie składniki na kruszonkę rozcieram palcami.
Truskawki i rabarbar wykładam na wierzch ciasta, posypuję obficie kruszonką. Ciasto piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30 - 45 minut. Wystudzone ciasto lukruję lub oprószam cukrem pudrem.
Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 04.06.2016 23:27
uwielbiam takie ciasto
ada.la 04.06.2016 21:53
pyszne ciasteczko
Ada-Gaba 04.06.2016 21:38
Świetne ciasto
Katarzyna59 04.06.2016 21:34
uwielbiam takie ciasta
IKrakowianka 04.06.2016 21:14
bardzo smaczny wypiek
KORAL 04.06.2016 20:05
Świetne ciasto ;)
2milutka 04.06.2016 18:43
Wspaniale ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak