Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
* 1 szklanka = 300 ml
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam do letniej temperatury. Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru i mąki następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki rozcieram na gładko i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Masło rozpuszczam, odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewam do misy robota kuchennego, mieszam z pozostałą ilością cukru i solą. Dodaję wystudzone masło, roztrzepane jajka, gotowy zaczyn i pozostałą ilość mleka. Ciasto drożdżowe wyrabiam przez parę minut na najniższych obrotach miksera za pomocą haka. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Rabarbar i truskawki myję i osuszam. Odcinam szypułki, truskawki kroję w plastry. Rabarbar obieram z twardych włókien, odcinam końce i również kroję w plastry.
Masło siekam z mąką i cukrem, następnie składniki na kruszonkę rozcieram palcami.
Truskawki i rabarbar wykładam na wierzch ciasta, posypuję obficie kruszonką. Ciasto piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30 - 45 minut. Wystudzone ciasto lukruję lub oprószam cukrem pudrem.
Smacznego,