Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 0,5 kilograma
cukier 0,5 szklanki
drożdże świeże 50 gram
mleko 3,2% 1 szklanka
masło 50 gram

Kruszonka

mąka pszenna 300 gram
cukier 150 gram
masło 200 gram

Dodatkowo

rabarbar 800 gram

Porada

Do ciasta najlepszy jest rabarbar młody.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
2
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach .
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
3
Rabarbar kroimy w słupki i układamy jeden koło drugiego na wyłożonym cieście .
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
4
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 04.06.2015 21:07
Dziękuję:)))
halina17 04.06.2015 20:30
Dobre ciasto.
marenka 04.06.2015 19:08
pyszne ciacho
IKrakowianka 04.06.2015 19:07
uwielbiam takie wypieki
jagoda5913 04.06.2015 19:00
Pych ciasto
norweska20 04.06.2015 18:30
idealne do kawki .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak