Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
cukier 250 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
masło 100 g

Kruszonka

masło 100 g
cukier drobny 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
1. Do naczynia wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru, letnie mleko, 3 łyżki mąki i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
2
2. W miseczce miksujemy żółtka, jajo i cukier na gładką masę.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
3
3. Masło topimy i odkładamy do studzenia.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
4
4. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, dodajemy zaczyn, masę jajeczną i stopione masło i wyrabiamy ciasto.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
5
5. Kiedy stanie się lśniące i zacznie "odchodzić" od ręki, odkładamy je w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
6
6. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru i mieszamy.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
7
7. Kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, wykładamy je i odgazowujemy, uderzając pięścią.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
8
8. Rozsmarowujemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
9
9. Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar.
Krok 9 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
10
10. Z miękkiego masła, mąki i cukru robimy kruszonkę, mieszając wszystko palcami.
Krok 10 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
11
11. Kruszonkę wysypujemy na rabarbar. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Krok 11 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
12
12. Pieczemy przez 1 godzinę do suchego patyczka.
Krok 12 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto
13
Smacznego !!!
Krok 13 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.06.2014 14:10
pysznie się prezentuje
Róża1 30.05.2014 22:29
najlepsze drożdżowe :-)
adelajda 30.05.2014 06:48
drożdżowe bardzo lubię :))))
gosia56 26.05.2014 09:41
super ciasto;)
Poison1988 21.05.2014 12:53
palce lizać :)
caralajna 19.05.2014 18:41
mój smak z dzieciństwa, moja babcia piekła taki placek
Kejti 18.05.2014 21:18
Super ciacho :-)
ben-ka 18.05.2014 21:07
Jakie smaczne ciasto!
ao_12 18.05.2014 20:04
pyszne, narobiłam sobie smaka, jutro zrobię :)
Janina 18.05.2014 18:14
Moje ulubione smaki;)
everay 18.05.2014 16:49
pyszne napewno
Mira85 18.05.2014 15:39
bardzo fajne na deser
Bernadeta1 18.05.2014 12:40
proste i zawsze bardzo smaczne
bhb8 18.05.2014 11:50
lubię takie ciasta :)
bietka 18.05.2014 11:42
ciasto proste i bardzo smaczne :)
Marta1986 18.05.2014 11:36
pyszne ciasto
IwonaDD 18.05.2014 11:17
pychotka!!!
Krystyna32 18.05.2014 11:09
bardzo apetyczne
Malinka 18.05.2014 11:03
Bardzo apetyczne ciacho np. do niedzielnej kawki :)
Sroczka 18.05.2014 10:49
Ależ pysznie to ciasto wygląda.
Beatris 18.05.2014 10:36
Pozwolisz, że podstawię talerzyk... pycha:)
Renata9 18.05.2014 09:57
bardzo smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak