Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe z rabarbarem
2,5 szklanki mleka
10 dag drożdży
1/2 szklanki cukru kryształ
15-20 dag margaryny roztopionej
1 kg maki tortowej
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju
3 jajka
60 dag rabarbaru
szczypta soli
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży, cukru kryształu ,mleka letniego oraz 5 łyżek maki. zamieszać i zostawić do podrośnięcia na ok 20 min. Dosypać mąkę jajka ( 2 całe i jedno żółtko z 3-ego), cukier waniliowy, szczyptę soli, cukier, olej i roztopiona ,ostudzona margarynę. Wyrobić ciasto łyżka drewniana. pozostawić do wyrośnięcia na 1h. Rabarbar umyć, pokroić na 4 cm kawałki posypać cukrem. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę i układać na nim rabarbar, zrobić kruszonkę ( w jednym z moich przepisów), piec ok 35 min w tem 180C, włożyć do nagrzanego piekarnika !