Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

poniżej bo się mi czesto nie zapisuja :(

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe z rabarbarem

Składniki:
2,5 szklanki mleka
10 dag drożdży
1/2 szklanki cukru kryształ
15-20 dag margaryny roztopionej
1 kg maki tortowej
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju
3 jajka
60 dag rabarbaru
szczypta soli

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru kryształu ,mleka letniego oraz 5 łyżek maki. zamieszać i zostawić do podrośnięcia na ok 20 min. Dosypać mąkę jajka ( 2 całe i jedno żółtko z 3-ego), cukier waniliowy, szczyptę soli, cukier, olej i roztopiona ,ostudzona margarynę. Wyrobić ciasto łyżka drewniana. pozostawić do wyrośnięcia na 1h. Rabarbar umyć, pokroić na 4 cm kawałki posypać cukrem. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę i układać na nim rabarbar, zrobić kruszonkę ( w jednym z moich przepisów), piec ok 35 min w tem 180C, włożyć do nagrzanego piekarnika !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 28.11.2011 16:11
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak