Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
jajko 1 sztuka
drożdże 30 gram
sól 1 \4 łyżeczki
cukier 50 g
mleko 1 szklanka
masło 60 gram
rabarbar 2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Robimy zaczyn w tym celu podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Następnie dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę maki.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
2
Zaczyn zostawiamy na 15 minut aby zwiększył objętość.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
3
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy resztę cukru , wbijamy jajko. Masło roztapiamy , studzimy i dodajemy do reszty składników.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
4
Następnie dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
5
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
7
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
8
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
9
Górę ciasta obsypujemy cynamonem.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
10
Przygotowujemy kruszonkę. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła . Następnie dodajemy po 2 łyżki mąki i cukru. Łączymy składniki.
Krok 9 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto
11
Kruszonkę umieszczamy na wierzchu ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 10 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 22.07.2014 15:58
bardzo lubię
marcia7 22.07.2014 15:43
odkrywam rabarbar na nowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak