Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży.
Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2 łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka „napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy.
Przygotowujemy kruszonkę:
Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Wstawiamy do lodówki. Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę ,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką.
Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.