Ciasto drożdżowe z owocami i żurawiną

Ciasto drożdżowe z owocami i żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Suszona żurawina i owoce leśne to świetne połączenie smakowe. Ciasto wychodzi puszyste, delikatne i najważniejsze pyszne. Idealne do kawy czy kubka kakao.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn:

  • drożdże świeże

    15 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajka

    3 sztuki
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • cukier

    5 łyżek

Dodatkowo:

  • suszona żurawina

    1 szklanka
  • maliny

    0.5 szklanki
  • jagody

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczyn: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, wsypać mąkę, wymieszać.
Zaczyn odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Ciasto: do miski wsypać mąkę ,cukier, wbić jajka, wlać zaczyn oraz olej.
Wyroić gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć to blaszki wysmarowanej masłem z bułka tartą.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce.
Na cieście drożdżowym ułożyć owoce oraz żurawinę.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat