Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z owocami i czekoladową kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2
mleko 1 szklanka
masło 100 gram
drożdże 25 gram
cukier waniliowy 1
sól 1/3 łyżeczki
kruszonka
masło 50 gram
mąka pszenna 9 łyżek
kakao 1 łyżka
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z owocami i czekoladową kruszonką

Kroki postępowania

1
Na początek podgrzewamy troszeczkę mleko. Robimy zaczyn - przesiewamy do miski mąkę, robimy dołek wkruszamy do niego drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy połową letniego mleka, mieszamy z niewielką ilością mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.Odstawiamy na 15-20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Rozpuszczamy masło.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z owocami i czekoladową kruszonką foto
2
Gdy zaczyn nam już podrośnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.Ja najpierw mieszam w misce łyżką a następnie ugniatam na blacie :) W razie konieczności można podsypać trochę mąki. Gdy już zagniecione wkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.Ciasto powinno podwoić swoją objętość :)

My w tym czasie szykujemy owoce, jakie chcemy :) i rozpuszczamy masło na kruszonkę :)
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z owocami i czekoladową kruszonką foto
3
Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski bezpośrednio na blaszkę i rozciągamy palcami na całą blaszkę.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z owocami i czekoladową kruszonką foto
4
Na ciasto wykładamy np. starte jabłka i posypujemy kruszonką.

Kruszonkę robimy poprzez wyrobienie w palcach wszystkich jej składników :)

Odstawiamy nasze ciasto w blaszce pod ściereczką na 30 minut do podrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z owocami i czekoladową kruszonką foto
5
Gdy nam podrośnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut :) Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego :)
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z owocami i czekoladową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babeczka007 10.08.2013 23:38
Smakowite ;)
as28 22.06.2013 20:14
mniam mniam
cukiereczek 20.03.2013 07:29
lubię takie ciasta
marcia7 19.03.2013 23:55
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak