Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami z kruszonką
Kroki postępowania
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż zaczną pracować. Wbić żółtka, dodać cukier wanilinowy i sól. Wlać letnie mleko, olej i dodać przesianą mąkę. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie lekko zarobić i następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta położyć rozmrożone truskawki (bez soku, który się wytworzył w trakcie rozmrażania).
Z podanych składników zrobić kruszonkę. Następnie posypać nią truskawki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Ciasto odstawić do wystygnięcia. Kroić na mniejsze kawałki, posypując cukrem pudrem.