Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z migdałami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
margaryna 15 dag
drożdże 50 gram
jajko 3 rozkłócone
cukier wanilinowy 1
płatki migdałowe 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z migdałami

Margarynę rozpuść.
Mleko lekko podgrzać z cukrami i wlać do mąki,dodać jajka i wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto połączyć z migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 01.08.2015 18:51
takie słodkości bardzo lubię
Damiano
Damiano 01.08.2015 08:00
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak