Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g.
cukier 150 g.
żółtko jajek 2
margaryna 50 g.
drożdże 40 g.
mleko 250 ml.

Masa

marmolada 60 ml.
orzechy włoskie 1 garść
rodzynki 1 garść

kruszonka

mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z marmoladą

Kroki postępowania

1
Do połowy ciepłego mleka wkruszyć drożdże, rozrobić z łyżką mąki, czubatą łyżką cukru i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z marmoladą foto
2
Żółtka utrzeć z cukrem.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z marmoladą foto
3
Dodać do tego rozczyn i mąkę, resztę mleka, margarynę. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z marmoladą foto
4
Marmoladę połączyć z posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z marmoladą foto
5
Ciasto rozwałkować, posmarować je masą. Zawinąć. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z marmoladą foto
6
Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto, które następnie piec prze około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 03.02.2015 19:54
pyszne,uwielbiam ciacho drożdżowe
cooked 03.02.2015 16:54
pychota! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak