Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe z marmoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szklanki
margaryny 10 dag
jajek 2 sztuki
soli 1 szczypta
drożdży 3 dag
mleko 0,5 szklanki
cukru 2 łyżki
marmolada
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe z marmoladą

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać i przelać do miseczki. Rozkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać. Pozostawić rozczyn pod przykryciem około 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli oraz margarynę. Posiekać. Następnie dodać rozczyn oraz jajka. Zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na płat.
Krok 1 - Ciasto drożdzowe z marmoladą foto
2
Przygotować marmoladę. Wymieszać łyżeczką aby masa była rzadsza.
Wyłożyć marmoladę i rozsmarować na całą powierzchnię.
Krok 2 - Ciasto drożdzowe z marmoladą foto
3
Delikatnie zawinąc brzegi. Zwinąć w rulon i włożyć do natłuszczonej blachy. Posmarować białkiem.
Krok 3 - Ciasto drożdzowe z marmoladą foto
4
Piec około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polać polewą czekoladową oraz obsypać wiórkami kokosowymi. Po wystudzeniu mozna kroić.
Krok 4 - Ciasto drożdzowe z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.06.2017 21:01
Uwielbiam :D
as28 28.10.2013 19:07
lubię ciasta drożdzowe
Janina 28.10.2013 12:46
Smaczne, lubię takie ciasto;)
bietka 28.10.2013 11:40
bardzo pyszne i proste ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak