Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką i malinami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
margaryna 50 gram
cukier 100 gram
mleko 1/2 szklanki
jajko 2
jajko 1 do posmarowania
sól szczypta
maliny mrożone 2 spore garście

Kruszonka

margaryna 25 gram
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką i malinami

Przygotować zaczyn: podgrzać lekko mleko, drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Wsypać mąkę do miski, dodać sól, cukier i margarynę, wlać zaczyn. Wyrobić ciasto ręką lub w malakserze. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowana tłuszczem blachę. Na ciasto położyć rozmrożone maliny.
Zrobić kruszonkę: mąkę, cukier i margarynę zmieszać i pokruszyć palcami. Posypać na ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 30 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 29.03.2015 22:42
No no smaczne ja poproszę kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak