Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
jajko 4 sztuki
cukier kryształ 1,1/2 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
drożdże 10 dekagram
masło lub margaryna 1 kostka
zapach waniliowy 1 butelka
olej rzepakowy 2 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżeczka

Kruszonka

masło lub margaryna 1/2 kostki
cukier kryształ 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
zapach waniliowy 1 buteleczka

Porada

Do ciasta mozna dodać jagody.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

1. Ciasto. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z 1 szkl. mleka, z 1 łyżką cukru i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać az drożdże urosną. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać utarte jajka, drożdże, mleko i dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, zapach waniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
.2. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami.
3. Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie posypać kruszonką
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180ºC i piec około 30-40 min. (do zarumienienia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak