Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

margaryna 1/2 kostki
cukier waniliowy 1 szt
drożdże 1/2 kostki
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1 szklanka
mleko ciepłe 1 szklanka

KRUSZONKA

masło 1 łyżka
cukier 2 łyżki
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Margarynę rozpuścić w garnku. Drożdże rozgnieść z 3 łyżkami cukru ( drożdze się rozpuszcza) dodać pół kilo mąki którą należy przesiać. Do margaryny dodać szklankę ciepłego mleka. Do mąki dodać cukier waniliowy, jajka ( w temperaturze pokojowej) oraz szczyptę soli. Następnie dodać margarynę z mlekiem dodawać po trochu i wyrabiać ciasto. Dodać cukier. Zagnieść ciasto wv misce, 270 razy. odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczka.Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blaszke, wyłożona papierem. Odczekać chwilę by troszkę wyrosło. Gdy urośnie posypać kruszonka. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.09.2016 15:41
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak