Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami
wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru.Wlać mleko podsypać mąką
.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do
wyrośnięcia.Potem
dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie
wyrobić ciasto rękami, następnie oprószyć mąką, nakryć bawełnianą
ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego
rośnięcia.
2.Nadzienie: Jabłka obrać zetrzeć na tarce,dodać cukier,orzechy
laskowe,cynamon wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z
nadzieniem.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na
stolnicę,rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować nadzienie i
zwinąć w rulon. Pokroić na 7 równych kawałków i na jeden
większy(środek ciasta). Kawałki ciasta ustawić na posmarowanej
tłuszczem tortownicy (24 cm.) Piec w nagrzanym do 180 stop.
piekarniku,około 45 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.