Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier puder 15 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło 5 dag
żółtko jajek 2 szt
mleko 200 ml
sól 1/2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżeczka
konfitura z płatków róży 1 łyżka
cukier 2-3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
orzechy włoskie 1 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, sól, miękkie masło, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2 łyżki wody i rozgotować. Do ciepłych dodać cynamon, konfiturę, posiekane orzechy, bułkę tartą i cukier, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, (pozostawiając odrobinę na zrobienie kraty na jabłkach), odłożyć na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka, ozdobić pozostałym ciastem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 06.03.2014 13:13
Dobre drożdżowe zawsze mile widziane;)
olkaaa 17.07.2013 07:45
muszę zrobić
Iwusia 19.09.2012 23:26
bardzo fajny przepis
ElizaT 28.08.2012 09:51
extra
Megi 14.08.2012 16:02
pysznie
Megi 14.08.2012 16:02
pysznie
Rafał10 29.07.2012 09:45
ciekawe ciacho
ziutula
ziutula 28.07.2012 23:25
taki kuch to lubię...
caralajna 28.07.2012 22:43
kuszące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak