Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

3.0
(11)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, apetyczne i pachnące ciasto. Zapach cynamonu zwiastuje, że zbliżają się święta.

Składniki:

Ciasto:

mąka 3 szklanki
cukier puder 0.75 szklanki
drożdże 30 gramów
mleko 200 mililitrów
masło 100 gramów
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 łyżeczka

Nadzienie:

jabłka 6 sztuk
cynamon Prymat 3 łyżeczki
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 8 łyżek

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 5 łyżek

Porada

Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na trójkątne kawałki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać cynamon, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć jabłka i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 10 - 16 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak