Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

4.2
(18)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Pyszne, apetyczne i pachnące ciasto. Zapach cynamonu zwiastuje, że zbliżają się święta.

Składniki:

Ciasto:

mąka
3 szklanki
cukier puder
0.75 szklanki
drożdże
30 gramów
mleko
200 mililitrów
masło
100 gramów
jajko
1 sztuka
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka

Nadzienie:

jabłka
6 sztuk
cynamon Prymat
3 łyżeczki
cukier
3 łyżki
sok z cytryny
8 łyżek

Dodatkowo:

cukier puder do posypania
5 łyżek

Porada

Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na trójkątne kawałki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać cynamon, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć jabłka i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 10 - 16 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak