Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna rozpuszczona 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
jajko 1 szt
gruszki 2 szt.
cukier 50 ml
sól 15 ml
cytryna 1/2 szt.
drożdże 5 dag
mleko 250 ml
mieszanka bakaliowa 20 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami

Kroki postępowania

1
W rondelku lekko podgrzać 250 ml mleka z cukrem i solą, dodać 5 dag drożdży, 1 jajo dokładnie połączyć trzepaczką. Dodać rozpuszczone 2 łyżki margaryny Kasia i wymieszać.Do misy robota wsypać 2 szklanki mąki pszennej. Mieszaninę wlać do misy, wyrobić ciasto robotem na najwyższych obrotach aż pojawią sie pęcherzyki powietrza. Ciasto razem z misą wstawić do piekarnika o temp. 50 stopni na 30 minut. Gdy ciasto zwiększy objętość wyjąć je, wsypać 1 szklankę mąki i jeszcze raz kilka minut wyrabiać robotem.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami foto
2
2 gruszki obrać cieniutko ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, każdy kawałek naciąć na całej długości, ale tak by gruszki nie przeciąć, każdy kawałek gruszki polać sokiem z cytryny.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami foto
3
2 kwadratowe blaszki wysmarować margaryna Kasia i obsypać mąką. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć na blaszkach, na wierzchu poukładać ćwiartki gruszek, a w puste miejsca między nimi posypać mieszanką bakaliową.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami foto
4
Wstawić blaszki do gorącego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 190ºC.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami foto
5
Po wyjęciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 14.05.2012 20:54
ale bym zjadł takie
Ewa104 29.01.2012 14:11
Dro?d?owe ciasta z owocami s? rewelacyjne.A zapach po prostu zniewala.
Jolanta_P-S 18.09.2011 13:01
Faktycznie było pyszne, a rodzina stwierdziła, że mam je robić częściej, niekoniecznie z gruszkami
BernadettaP 17.09.2011 22:08
Ślicznie wygląda i pewnie pyszne było, uhmmm, późno już, ale bym zjadła kawałeczek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak