Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z dżemem
Przepis na małą keksówkę.
Drożdże mieszamy z cukrem (1 łyżeczka z całości w przepisie). Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 70 g mąki (z całości podanej w przepisie), mieszamy tak by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
Pieczemy 30 min w temperaturze 190°C