Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z dżemem

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła... Rewelacja.

Składniki:

Składniki:

mąka 250 gramów
drożdże świeże 20 gramów
mleko 3,2% 100 mililitrów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 50 gramów
masło 82% 75 gramów
dżem 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z dżemem

Przepis na małą keksówkę.

Drożdże mieszamy z cukrem (1 łyżeczka z całości w przepisie). Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 70 g mąki (z całości podanej w przepisie), mieszamy tak by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.


Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.

Pieczemy 30 min w temperaturze 190°C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.03.2019 12:44
To prawda, takie ciasto i szklanka mleka to prawdziwy raj : )
Bożena Matuszczyk 01.03.2019 09:10
Przypomniał mi się smak z dzieciństwa, jak babcia upiekła pyszne drożdżowe ciasto z posypką i do tego szklanka mleka lub kakao.;) Pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak