Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z czereśniami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże 3-4 dkg
cukier 12 dkg
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło roztopione 10 dkg
kruszonka do posypania
czereśnie 70 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z czereśniami

Wydryrowane czereśnie umieścić na sitku żeby odciekł sok. Ciepłe mleko mieszamy z 2 łyżkami mąki,drożdżami i 1 łyżką cukru,dobrze wszystko ze sobą wymieszać żeby nie było grudek.Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min.do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki,następnie dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić nam od ręki.Następnie dodajemy roztopione letnie masło i dobrze zarabiamy wszystko razem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1-1,5 godz.) Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,posypujemy je czereśniami a następnie kruszonką. Kruszonka: 2 łyżki kasi,1 łyżkę cukru i 2 płaskie łyżki mąki zagnieść ze sobą do uzyskania efektu tzw.mokrego piasku. Tak przygotowane ciastoodstawić na pół godz.do podrośnięcia a następnie piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 08.12.2013 17:18
czeresnie bym mógł teraz w cieście zjesc
Barbara13 20.06.2013 14:59
Szczerze to bałam się że czereśnie puszczą sok i będzie zakalec ale tak się nie stało :))
everay 20.06.2013 14:38
uwielbiam takie połączenia:)mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak