Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe sypane z jagodami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 80 g
cukier 1 szklanka
olej 250 ml
mleko ciepłe 250 ml
jajko 5 szt
mąka 5 szklanek
cukier wanilinowy 10 g
jagody 1 szklanka

kruszonka

masło 100 g
mąka 0,75 szklanki
cukier puder 0,75 szklanki

lukier

cukier puder 1 szklanka
cytryna 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe sypane z jagodami

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć i wsypać do miski,
Krok 1 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
2
na nie wysypać cukier i zalać całość ciepłym mlekiem.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
3
Jajka wbić do osobnej miski.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
4
Jajka roztrzepać i wlać do miski z ciastem.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
5
Następnie wlac olej, posypać cukrem wanilinowym
Krok 5 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
6
i zakryć całość mąką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny, nie mieszać.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
7
Dopiero po tym czasie wymieszać całość, wystarczy drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
8
Przełożyć na blachę do pieczenia. Jagody oczyścić i rozsypać na cieście.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
9
Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę
Krok 9 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
10
i wyłozyc na jagodach. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a nastepnie zmniejszyłam do 160.
Krok 10 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
11
Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier,
Krok 11 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto
12
lukrem polewamy gotowe, wystudzone ciasto.
Krok 12 - Ciasto drożdżowe sypane z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.12.2014 09:51
pyszne ciasto
romanrafal
romanrafal 14.12.2014 09:58
przepyszne ciasto
Seba 26.10.2014 10:01
super ciasto
noninka77 21.09.2014 13:23
Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe :)
Magula 21.09.2014 10:12
Polecam jest proste i pyszne
gosia56 21.09.2014 09:39
tak jeszcze nie robiłam super;)
Krystyna32 21.09.2014 08:41
apetyczne ciasto
bietka 21.09.2014 07:38
wygląda smacznie :)
bhb8 20.09.2014 22:25
dobry deser :)
zabcia117 20.09.2014 22:23
Bardzo ładnie wygląda
as28 20.09.2014 21:57
fajne ciacho
Iwusia 20.09.2014 21:50
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak