Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy

Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne drożdżowe ciasto, mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej i chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    0,7 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    60 dag
  • sól

    1 szczypta
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • skórka z pomarańczy

    1 szklanka
  • jabłka szara reneta

    6 sztuk
  • kruszonka

    30 dag

Kruszonka:

  • mąka krupczatka

    10 dag
  • mąka tortowa

    5 dag
  • masło

    12 dag
  • cukier

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto

Przygotowanie ciasta: Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, jajka, wlać letnie mleko i mikserem spiralnym wyrabiać ciasto przez ok. 7 minut na najwyższych obrotach.

Krok 2 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto

Do ciasta wlać stopione, letnie masło i dodać skórkę z pomarańczy (przygotowaną wcześniej lub gotową), miksować mikserem przez ok. 4 minuty do połączenia składników. 

Krok 3 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto

Przygotować formę do pieczenia o wielkości 30x25 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłożyć do formy, a na wierzch gęsto dodać obrane i pokrojone jabłka. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Krok 4 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto

Przygotowanie kruszonki: Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Następnie wszystkie składniki podane na kruszonkę włożyć do miski i zmiksować mikserem spiralnym. Gotową kruszonką posypać ciasto. 

Krok 5 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 55 minut. Ciasto w formie dobrze wystudzić.

w mojej kuchni
Przygotowanie skórki z pomarańczy: Obrać pomarańcze. Skórkę wyparzyć, a następnie włożyć do miski i wymoczyć w wodzie przez 24 godziny. W tym czasie kilka razy zmienić zimną wodę, a na koniec usunąć ze skórki białą część. Następnie skórkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z 2 łyżkami cukru do odparowania wody

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 17.01.2019 12:32
Bardzo lubię aromat pomarańczy w cieście drożdżowym. Twoje ciasto wygląda pysznie.
Babeczka35 16.01.2019 07:45
Uwielbiam drożdżowe.
w mojej kuchni 11.01.2019 12:41
polecam, jest pyszne i pachnące ...
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:39
Porywam kawałek tego pysznego ciasta .;)
bietka 11.01.2019 11:38
Smakowite ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat