Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta: Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, jajka, wlać letnie mleko i mikserem spiralnym wyrabiać ciasto przez ok. 7 minut na najwyższych obrotach.
Do ciasta wlać stopione, letnie masło i dodać skórkę z pomarańczy (przygotowaną wcześniej lub gotową), miksować mikserem przez ok. 4 minuty do połączenia składników.
Przygotować formę do pieczenia o wielkości 30x25 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłożyć do formy, a na wierzch gęsto dodać obrane i pokrojone jabłka. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut.
Przygotowanie kruszonki: Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Następnie wszystkie składniki podane na kruszonkę włożyć do miski i zmiksować mikserem spiralnym. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 55 minut. Ciasto w formie dobrze wystudzić.