Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy

4.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne drożdżowe ciasto, mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej i chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 0,7 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
drożdże suche 1 opakowanie
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka tortowa 60 dag
sól 1 szczypta
masło lub margaryna 10 dag
skórka z pomarańczy 1 szklanka
jabłka szara reneta 6 sztuk
kruszonka 30 dag

Kruszonka:

mąka krupczatka 10 dag
mąka tortowa 5 dag
masło 12 dag
cukier 10 dag

Porada

Przygotowanie skórki z pomarańczy: Obrać pomarańcze. Skórkę wyparzyć, a następnie włożyć do miski i wymoczyć w wodzie przez 24 godziny. W tym czasie kilka razy zmienić zimną wodę, a na koniec usunąć ze skórki białą część. Następnie skórkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z 2 łyżkami cukru do odparowania wody

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy

Przygotowanie:

1

Przygotowanie ciasta: Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, jajka, wlać letnie mleko i mikserem spiralnym wyrabiać ciasto przez ok. 7 minut na najwyższych obrotach.

Krok 1 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto
2

Do ciasta wlać stopione, letnie masło i dodać skórkę z pomarańczy (przygotowaną wcześniej lub gotową), miksować mikserem przez ok. 4 minuty do połączenia składników. 

Krok 2 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto
3

Przygotować formę do pieczenia o wielkości 30x25 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłożyć do formy, a na wierzch gęsto dodać obrane i pokrojone jabłka. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Krok 3 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto
4

Przygotowanie kruszonki: Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Następnie wszystkie składniki podane na kruszonkę włożyć do miski i zmiksować mikserem spiralnym. Gotową kruszonką posypać ciasto. 

Krok 4 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto
5

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 55 minut. Ciasto w formie dobrze wystudzić.

Krok 5 - Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 17.01.2019 12:32
Bardzo lubię aromat pomarańczy w cieście drożdżowym. Twoje ciasto wygląda pysznie.
Babeczka35 16.01.2019 07:45
Uwielbiam drożdżowe.
w mojej kuchni 11.01.2019 12:41
polecam, jest pyszne i pachnące ...
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:39
Porywam kawałek tego pysznego ciasta .;)
bietka 11.01.2019 11:38
Smakowite ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak