Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe (na rogaliki, makowce, drożdżówki)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier 10 dag
margaryna 10 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 0,5 szklanki
drożdże 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe (na rogaliki, makowce, drożdżówki)

Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy (musi być ciepła, ale nie gorąca).
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Do miski wsypujemy mąke, dodajemy ubite jajka i mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie \'odchodzić\' od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż wyrośnie.
Ciasto jest świetną bazą do przygotowywania rogalików i makowców, ale można też traktować je jako ciasto pod owoce i kruszonkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak