Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe mleczne na lekkie bułki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
mleko ciepłe 2/3 szkl.
drożdże świeże 25 g
cukier 1-2 łyżki
sól do smaku
masło 3-4 łyżki
jajko

Porada

Ciasto podstawowe można doprawić ulubionymi ziołami, cebulą, czosnkiem, kminkiem albo czarnuszką.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe mleczne na lekkie bułki

Mleko podłączyć z cukrem i pokruszonymi drożdżami - mieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn wlać do mąki, dodać sól, całe jako i rozpuszczone masło.
Wyrobić ciasto, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
Przerobić krótko i uformować 10 bułek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piec w 180*C 15-20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 25.02.2017 20:22
wspaniałe rogaliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak