Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe marchewkowe z jabłkami i kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 40 gram
mąka pszenna 270 gram
mleko 1 szkl.
cukier brązowy 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
żółtko jajek 3 szt.
olej 1 szkl.
marchew 500 gram
margaryna w kostce 1/2
cukier brązowy 1/2 szkl.
cukier wanilinowy 2 szt.
mąka krupczatka 1 i 1/2 szkl.
jabłka 1200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe marchewkowe z jabłkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy ciepłe mleko, otręby i 2-3łyżki mąki pszennej, odstawiamy na 10min. Następnie dodajemy żółtka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, stratą marchew, olej i mieszając, resztę mąki pszennej.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe marchewkowe z jabłkami i kruszonką foto
2
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obieramy, kroimy na cienkie kawałki i rozkładamy równomiernie na cieście.
Z mąki krupczatki, margaryny, 1/2 brązowego cukru i cukru waniliowego robimy kruszonkę. Składniki rozcieramy palcami :)

Kruszonkę rozsypujemy równomiernie na jabłkach.

Odstawiamy na 30min do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
Krok 2 - Ciasto drożdżowe marchewkowe z jabłkami i kruszonką foto
3
Pieczemy 50min.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe marchewkowe z jabłkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.01.2017 18:20
na pewno pysznie smakuje
caralajna 10.03.2014 18:15
wygląda zjawiskowo, fantastyczne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak