Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe dojrzewające

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt.
mąka tortowa 4,5 szkl.
drożdże 20 g
mleko 0,75 szkl.
cukier 2 szkl.
olej 0,75 szkl.
sól 1 szczypta
masło 50 g
jeżyny 0,5 szkl.
porzeczki 0,5 szkl.
śliwki 0,5 szkl.
otręby 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe dojrzewające

Do miski wsypać 3 szklanki mąki. Na mąkę rozkruszyć drożdże. NIE MIESZAĆ! Ostrożnie wlać mleko (może być zimne) i roztrzepane jaja. Wysypać równomiernie cukier (1,5 szkl), wlać olej. Na wierz wysypać 1 szklankę mąki z solą. NIE MIESZAĆ! Przykryć i odstawić na całą noc.
Rano dokładnie wymieszać. Przelać na blachę i odstawić do wyrośnięcia około 40 minut.
Masło roztopić na patelni, trzymając na małym ogniu wsypać cukier, mąkę i otręby. Widelcem wszystko wymieszać.
Owoce i kruszonkę przełożyć na ciasto.
Piec w 170 stopniach 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.12.2012 16:59
kiedyś robiłam taki placek ! Smakowity !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak