Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką

Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    7 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    700 dag
  • jajko

    3 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • olejek wanilinowy

    3 krople
  • fasola czerwona

    1 puszka
  • burak

    1 sztuka
  • cynamon

    1 łyżeczek
  • masło

    7 dag
  • kruszonka

    20 dag
  • cukier puder do posypania

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

Fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić.

Krok 2 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

Drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu.

Krok 3 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut.

Krok 4 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

Misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło.

Krok 5 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

Ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem.

Krok 6 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach.

Krok 7 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 10.12.2018 10:41
To ciast jest warte polecenia i upieczenia...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat