Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szkl. mąki pszennej
4 -
dkg świeżych drożdży
5 -
szkl. cukru
1/2 -
jajko
3 -
szkl. mleka mleka
3/4 -
mała, płaska łyżeczka soli
1 -
1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru
na kruszonkę: -
1 łyżeczka masła + 2 łyżeczki tartej bułki
do formy: -
2-3 łyżki cukru pudru
do posypania -
owoce
0,5-0,75 kg -
kefir
1 szkl. -
olej słonecznikowy
1 szkl.
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn - drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka dodając po łyżce cukru i mąki, odstawić na kilka minut pod przykryciem aby \"ruszyły\". Mąkę przesiać razem z solą. Rodzynki sparzyć, osączyć dokładnie, oprószyć mąką. Składniki kruszonki rozetrzeć rękami, masa powinna być grudkowata. Całe jajka ubić z 1/2 szkl. cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać dokładnie łyżką, najlepiej drewnianą, tak żeby składniki się połączyły. Naprawdę nie trzeba wyrabiać!!! Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. aby podrosło. Blaszkę (ja piekłam w takiej o wym.25x35cm) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Do ciasta dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzchu można ułożyć owoce (ja dałam ćwiartki moreli, wydrylowane wiśnie i garść borówki amerykańskiej (trzeba je dobrze powciskać w ciasto). Całość posypać równomiernie kruszonkę. Piec ok. 40min. w temp. 160st.C. Po przestudzeniu lekko posypać cukrem pudrem. Do kruszonki można dodać ze 3 łyżki wiórków kokosowych albo migdałowych płatków...
Komentarze (24)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (14)