Ciasto drożdżowe bez wyrabiania!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej

    4
  • dkg świeżych drożdży

    5
  • szkl. cukru

    1/2
  • jajko

    3
  • szkl. mleka mleka

    3/4
  • mała, płaska łyżeczka soli

    1
  • 1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru

    na kruszonkę:
  • 1 łyżeczka masła + 2 łyżeczki tartej bułki

    do formy:
  • 2-3 łyżki cukru pudru

    do posypania
  • owoce

    0,5-0,75 kg
  • kefir

    1 szkl.
  • olej słonecznikowy

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie macie siły lub ochoty na długie wyrabianie drożdżowego ciasta? Już nie trzeba! Ten przepis jest właśnie dla Was...

Przygotować rozczyn - drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka dodając po łyżce cukru i mąki, odstawić na kilka minut pod przykryciem aby \"ruszyły\". Mąkę przesiać razem z solą. Rodzynki sparzyć, osączyć dokładnie, oprószyć mąką. Składniki kruszonki rozetrzeć rękami, masa powinna być grudkowata. Całe jajka ubić z 1/2 szkl. cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać dokładnie łyżką, najlepiej drewnianą, tak żeby składniki się połączyły. Naprawdę nie trzeba wyrabiać!!! Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. aby podrosło. Blaszkę (ja piekłam w takiej o wym.25x35cm) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Do ciasta dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzchu można ułożyć owoce (ja dałam ćwiartki moreli, wydrylowane wiśnie i garść borówki amerykańskiej (trzeba je dobrze powciskać w ciasto). Całość posypać równomiernie kruszonkę. Piec ok. 40min. w temp. 160st.C. Po przestudzeniu lekko posypać cukrem pudrem. Do kruszonki można dodać ze 3 łyżki wiórków kokosowych albo migdałowych płatków...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 17.05.2013 17:12
Mój mąż uwielbia drożdżówkę , muszę zrobić
Goya 28.01.2012 15:57
super
Goya 28.01.2012 15:57
super
cukiereczek 23.08.2011 08:15
doskonałe
Karolina69 02.08.2011 15:38
fajne
Magda60 08.06.2011 22:34
polecam
Goya 23.05.2011 20:52
super
Krzysztof42 23.05.2011 15:47
dobrze że bez wyrabiania
agogo2 16.05.2011 22:50
pycha
ajres 12.05.2011 22:33
polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat