Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 40 gram
masło 100 gram
mleko ciepłe 1 1/3 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 5
sól 1 szczypta
białko 2
cukier puder 200 gram
orzechy włoskie 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Orzechy drobno posiekaj albo zmiel.
Masło rozpuść w rondelku. Dodaj mleko,cukier,drożdże i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 2 szklanki mąki,sól i ubijaj mikserem przez ok. 2 do 5 minut. Następnie dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 2 lub 3 części. Zależy jakiej blaszki użyjecie, u mnie 24x24.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gdy piana będzie już sztywna dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
Keksówkę posmaruj olejem i posyp bułką tartą.
Połowę ciasta wyłóż do blaszki. Wyłóż pianę z białek i przykryj ciastem. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika. Piekarnik nastaw na 50 C. Drzwiczki powinny być lekko uchylone.
Gdy ciasto wyrośnie zmień temp. na 180 C. i piecz przez ok. 40 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak