Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
żółtko jajek 6 szt
olej 1 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniiowy 1 torebka
mleko 2 szkl
alkohol 1 kieliszek
drożdże 14 dag suchych

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Do miski należy przesiasiać mąkę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do miski z mąką dodajemy utarte żółtka, olej, drożdże, alkohol, gorące mleko. Wszystko zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zwijamy w rolady i wkładamy do blaszek. Pieczemy ok 35 minut.

(Ciasto wyrabiam w robocie, ręcznie należy wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawało od rąk).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 18.04.2012 09:55
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak