Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 7 dag świeżych
cukier 4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mleko 1,5 szklanki
jajko 3 sztuki
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Kroki postępowania

1
Drożdze rozcieramy z mlekiem (ok połową i cukrem). Odstawiamy na ok 20 minut. NAstępnie mąkę przesiewamy do miski.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe foto
2
Wbijamy jajko, dodajemy sól, olej, resztę mleka (najlepiej żeby nie było zimne). Mieszamy. Wlewamy rozczyn.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe foto
3
Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji, gdyby było zbyt gęste możemy dodać jeszcze odrobinę mleka.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 20.04.2013 18:27
drożdżowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak