Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
żółtko jajek 2 szt
jaja 2 szt
cukier 20 dkg
cukier wanilinowy 2 szt
mleko 220 ml
sól do smaku
drożdże 4 dkg
skórka z cytryny do smaku
tłuszcz 13 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Przygotować rozczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia.Do miski wbić jaja, cukier, cukry waniliowe i tłuszcz, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać mąkę, sól, rozczyn i lekko ciepłe mleko i mieszać aż do dokładnego wyrobienia ciasta. Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia, przełożyć do wysmarowanej formy i do ponownego wyrośnięcia, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 26.01.2012 07:33
fajnie :)
Marybeth
Marybeth 27.11.2011 11:00
wow!
ewelina63 19.07.2011 12:47
super
Neetka90 10.07.2011 11:26
świetne ^^
tomek18 24.06.2011 22:13
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak