Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto do pizzy (słodkie)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanka
sól
piwo 300 ml
droższę 1/2 kostka
cukier kryształ 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto do pizzy (słodkie)

Kroki postępowania

1
Rozpuszczamy droższe (pół kostki lub pół saszetki) w połowie szklanki ciepłego piwa, wraz z łyżeczką mąki i cukru. Mieszamy i odkładamy na bok.
W misce mieszamy mąkę, cukier, dodajemy droższe, a jeżeli ciasto nadal nie jest odpowiedniej konsystencji, dodajemy piwo (ewentualnie wodę gazowaną).
Wyrobione ciasto zakrywamy szmatką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. pół h.
Krok 1 - Ciasto do pizzy (słodkie) foto
2
Tuż przed wyrobieniem, robimy w masie dziurkę i nalewamy łyżeczkę oliwy. Ja dodają tą po pomidorach suszonych. Następnie chwytamy boki ciasta i zamykamy oliwę w środku.
Krok 2 - Ciasto do pizzy (słodkie) foto
3
Ciasto z oliwą ugniatamy. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie bardziej elastyczne i jednocześnie mniej będzie przywierać.
Na zdjęciu widać jak ciasto zmienia konsystencje :)
Ciasto do pizzy piekę zawsze wcześniej. Zajmuje to ok 30 minut w temperaturze 140 stopni.
Krok 3 - Ciasto do pizzy (słodkie) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak