Ciasto do pizzy razowej

Ciasto do pizzy razowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • oliwa

    2 łyżki
  • drożdże

    1/8 kostki
  • siemię lniane

    4 łyżki
  • woda letnia

    0,5 szkl
  • sól do smaku

  • cukier

    1 łyżka
  • mąka żytnia

    1 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto do pizzy razowej foto
Do miski wkładamy mąkę żytnią, siemię lniane, oliwę, przesianą mąkę pszenną i odrobinę soli do smaku.
Krok 2 - Ciasto do pizzy razowej foto
W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Czekamy ok 15 min aż drożdże "urosną".
Krok 3 - Ciasto do pizzy razowej foto
Do przygotowanych suchych składników i oliwy dodajemy rozpuszczone drożdże i całość ze sobą łączymy
Krok 4 - Ciasto do pizzy razowej foto
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i pozostawiamy ok pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozkładamy ciasto cienką warstwą na posmarowanej tłuszczem blaszce i nakładamy na nie ulubione składniki. Pieczemy 30 minut. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewka1978 21.02.2013 08:42
takiej jeszcze nie robiłam
ONY_za_kare 16.02.2013 22:03
zdrowa propozycja
Rafał3 14.02.2013 09:57
eleganckie
Boska_Agatka 14.02.2013 09:52
super
SylwiaMagdaSabin 14.02.2013 09:28
muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat