Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto delicja

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
olej 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy 1,5 op
mleko 0,5 l
masło 20 dag
kakao 3 łyżki
Masa śmietanowa:
śmietana kremówka 0,5 l
galaretki cytrynowe 2 op
wiśnie bez pestek 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto delicja

Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po jednym żółtku i porcjami mąkę przesianą z proszkiem oraz olej. Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao. Pieczemy dwa placki - w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 35 min. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa budyniowa:budyń śmietankowy /jeden na 3/4 litra mleka lub 1,5 op każdy na 0,5 l mleka/ przygotowujemy na 0,5 l mleka i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z zimnym budyniem na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao.
Masa śmietanowa: dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę.
Wiśnie najlepiej z zalewy alkoholowej lub nalewki dokładnie odsączamy.
Układamy kolejno: biały biszkopt, ciemną masę budyniową, ciemny biszkopt z wyciętymi kółeczkami /np.małym kieliszkiem/ i wiśniami w nich ułożonych, jasna masa budyniowa, brązowe krążki i na wierzchu śmietana z galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 07.04.2013 12:05
Bardzo smaczne i bardzo ładnie wygląda, bo też podobne piekę
sara1 07.04.2013 11:31
świetne takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak