Ciasto "DELICJA"

Ciasto "DELICJA"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • M asa

  • mleko

    1 l
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • cukier

    1 szkl
  • żółtka

    2 szt
  • margaryna

    1 kostka
  • kokos

    200 g
  • mak

    150 g
  • delicje

    1 szt
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 szt
  • dżem morelowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki wrzącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie cukier i mieszamy z 3 minuty. Na koniec mąkę i proszek do pieczenia miksujemy delikatnie. Wylewamy na blachę i pieczemy na złoty kolor.
MASA:
Pół mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a w drugiej mieszamy mąki i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Kokos mieszamy z makiem i smażymy na 4 łyżkach margaryny przez 10 minut.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt - dżem brzoskwiniowy - kokos z makiem - masa - delicje - galaretka rozpuszczona w niecałym litrze wody

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradczyni.Smaku

09.03.2017 10:04
z pewnością ciasto domowe!

agnieszka214

18.08.2013 19:09
lubie ciasteczko

pierniczkowo

04.12.2012 12:08
rewelacja, fajne rozweselające kolorki:)

Magda60

03.12.2012 18:05
rewelacja przepis

mariel78

21.11.2012 12:12
smaczne

Aneta41

09.11.2012 18:27
super

adelajda

07.11.2012 17:34
apetyczne !

miki47

07.11.2012 13:44
pysznie

kasiaw

07.11.2012 13:37
pięknie wygląda

AURELKA

07.11.2012 13:25
też je robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat