Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto daktylowe z melasą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
daktyle 250 g
masło 50 + 20 g
melasa 3 łyżki
cukier trzcinowy 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 duże
orzechy laskowe 70g mielone
mleko 2% 250 ml
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
sól duża szczypta

Porada

Kto lubi cynamon, może dodać do ciasta zamiast kakao. * Orzechy laskowe można zastąpić zmielonymi włoskimi albo migdałami. * Z braku melasy można w ostateczności użyć miodu gryczanego lub leśnego. * Można użyć cukru białego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto daktylowe z melasą

Daktyle zmielić lub posiekać jak najdrobniej. Na głębokiej patelni rozpuścić melasę z 50g masła i mlekiem, dodać daktyle i mieszać, aż wszystko się połączy - pozostawić do ostygnięcia.

Wymieszać obie mąki pszenne, sól, zmielone orzechy laskowe, sodę i cukier.
Dodać wystudzoną masę daktylową i wbić całe jajka.
Wszystko wymieszać mikserem tylko do połączenia składników, nie wyrabiać dłużej!

Foremkę keksową posmarować 20g masła i posypać mąką (graham), po czym przełożyć ciasto.

Piec ok. godziny (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175*C.
Wystudzić na kratce.
Chłodne ciasto można oblać stopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 10.11.2014 20:15
aż zachciało mi się coś słodkiego:)
Ola1young 10.11.2014 17:42
wysmienite ciasto na 5 :)
Alex_M 10.11.2014 13:25
super ciacho!!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak