Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Czeskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 45 dkg
margaryna 5 dkg
cukier puder 15 dkg
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 4 łyżki

MASA

margaryna 25 dkg
cukier puder 15 dkg
mleko 0,5 litra
budyń śmietankowy 1 szt

DODATKOWO

powidła

POLEWA

kakao 2 łyzki
mleko 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Czeskie

Kroki postępowania

1
Z podanych składników wyrobić ciasto. podzielic na 3 placki. Upiec każdy z nich uprzednio nakłuwając widelcem.
Krok 1 - Ciasto Czeskie foto
2
Po upieczeniu kazdy z blatów jeszcze ciepłe skropić mocną kawą.
Krok 2 - Ciasto Czeskie foto
3
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Krok 3 - Ciasto Czeskie foto
4
Margarynę utrzeć z cukrem i po 1 łyżcę dodawać wystudzony budyń.
Krok 4 - Ciasto Czeskie foto
5
Ciasto posmarować powidłami i połowa masy budyniowej. Natępnie przykrywamy 2 blatem powtarzamy czynność. Na sam wierzch zostawiamy ciasto 3.
Krok 5 - Ciasto Czeskie foto
6
Z podanych składników przygotowujemy polewe. Na wolnym ogniu mieszamy składniki aż sie połączą nie dopuszczając do wrzenia. Polewamy ciasto.
Krok 6 - Ciasto Czeskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 14.04.2014 08:34
przepięknie wygląda
Smaczna_B 13.04.2014 19:49
fajny przepis , warty wypróbowania
everay 13.04.2014 16:30
napewno przepyszne
agnieszka214 13.04.2014 15:57
ciasto to ja lubie
gosia1988 13.04.2014 13:31
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak