Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto serowe:
-
ricotty
25 dag -
śmietany kremówki 30%
25 dag -
cukru pudru
12 dag -
jajko
3 -
z połowy cytryny
sok -
Ciasto czekoladowe
-
mąki pszennej
20 dad -
mąki ziemniaczanej
5 dag -
kremu czekoladowego
10 dag -
śmietany kremówki 30%
5 dag -
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki -
jajek
5 -
soli
szczypta -
twaróg
25 (wiejski)
Sposób przygotowania
Przygotować ciasto czekoladowe: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać kolejno cukier puder, żółtka, krem czekoladowy, śmietanę oraz obie mąki wymieszane z sodą oczyszczoną. Utrzeć na gładką masę.
Formę 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać ciasto czekoladowe, a na wierzch ciasto serowe. Piec około godziny w temperaturze 180°C.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się