Ciasto czekoladowo-serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto serowe:

  • ricotty

    25 dag
  • śmietany kremówki 30%

    25 dag
  • cukru pudru

    12 dag
  • jajka

    3
  • z połowy cytryny

    sok
  • Ciasto czekoladowe

  • mąki pszennej

    20 dad
  • mąki ziemniaczanej

    5 dag
  • kremu czekoladowego

    10 dag
  • śmietany kremówki 30%

    5 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • jajek

    5
  • soli

    szczypta
  • twaróg

    25 (wiejski)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności przygotować ciasto serowe: twaróg wiejski dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ricottą i kolejno dodawać następne składniki: żółtka, śmietanę ubitą z cukrem pudrem, sok z cytryny i na samym końcu pianę ubitą z białek. Dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto czekoladowe: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać kolejno cukier puder, żółtka, krem czekoladowy, śmietanę oraz obie mąki wymieszane z sodą oczyszczoną. Utrzeć na gładką masę.

Formę 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać ciasto czekoladowe, a na wierzch ciasto serowe. Piec około godziny w temperaturze 180°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 04.10.2012 14:17
fajne ciacho
patusia 29.05.2012 01:10
Bardzo lubię takie ciasta
pawel6 04.04.2011 08:59
połączenie czekolady i sera musi smakować rewelacyjnie
Gosia40 30.03.2011 08:00
Pyszności:0
PaniMISIOWA 18.03.2011 14:55
fajne
izapozdro 16.03.2011 19:17
smaczne
MAR3STA 15.03.2011 15:33
smakowite połączenie;)
Nina7 15.03.2011 08:41
Uwielbiam ciasta serowe i czekoladowe więc takie połączenie na pewno jest pyszne:)
MAŁGORZATA108 14.03.2011 15:59
Piękny wypiek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat