Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    265 gram
  • brązowy cukier

    480 gram
  • gruszki

    4 małe sztuki
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • kakao

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
80g masła i 150g cukru rozgrzać z 2 łyżkami wody. Kiedy masło się stopi, gruszki ułożyć na dnie wybrzuszoną stroną do góry i gotować 2 minuty. Gruszki ułożyć w tortownicy płaską stroną do dołu, polać płynem, w którym gotowały się gruszki.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
Resztę masła i cukru ukręcić na kremową masę, dodawać stopniowo jajka.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, przesiać na krem jajeczny i wymieszać. Ciasto wyłożyć na gruszki.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto pozostawić 5 minut w formie. Ciasto wyłożyć na talerz w ten sposób, żeby gruszki znalazły się u góry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 05.10.2013 09:04
Super pomysł na super ciacho :)
Ada-Gaba 10.03.2012 06:50
palce lizać
ziutula 18.02.2012 13:50
lubię gruszki w ciemnym cieście...
Dorota76 17.02.2012 16:12
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat