Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto czekoladowe

  • mąka tortowa

    170 g
  • kakao

    20 g
  • cukier puder

    35 g
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • masło

    100 g
  • sól

    szczypta

Masa waniliowa

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    25 g
  • gorąca woda

    1/2 szklanki
  • masło

    70 g
  • mleko

    3 łyżki
  • budyń waniliowy

    1/2 opakowania
  • cukier puder

    1 i 1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • serek homogenizowany

    400 g

Dodatkowo

  • gruszki

    2-3 sztuki
  • mąka

    do podsypania
  • masło

    do formy
  • czekolada

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami foto
Na stolnicy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao i cukier puder. W środku mąki zrobić zagłębienie i dodać żółtka, a następnie masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami foto
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami foto
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić formę (26 cm) wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem. (Ja swoje dodatkowo piekłam jak tartę, przykrywając folią i wysypując dla obciążenia fasolę). Piec w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 15 min.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami foto
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, Wystudzić. W garnku roztopić masło z mlekiem, budyniem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość mieszać energicznie, aby nie powstały grudki i zagotować. Powstałą masę trochę przestudzić, dodać serki homogenizowane a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami foto
Ciepłą masę wylać na upieczony spód czekoladowy. Gruszki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zanurzyć w masie. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia na ok. 2 godziny.
Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 22.06.2018 00:42
Rewelacja.Pięknie się prezentuje i na pewno bardzo smaczne.;)
ben-ka 11.10.2015 10:30
Z gruszkami, to na pewno pyszne !
iziona 09.10.2015 20:16
Musi być bajecznie pyszne
marenka 09.10.2015 18:19
wspaniałe ciasto
Krzysztof15 09.10.2015 15:07
wygląda smakowicie
adelajda 09.10.2015 14:59
Pyszny serniczek
Agnieszka-87-25 09.10.2015 14:43
ale kuszące jest
GOSIA18 09.10.2015 14:37
Przepyszny deser
Ada-Gaba 09.10.2015 13:51
bardzo apetyczne
Renata9 09.10.2015 13:10
Świetne ciacho :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat