Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na biszkopt

jaja 4 sz
mąka krupczatka 5 łyzek
budyń czekoladowy 1 szt
kakao 1 łyżka
cukier 4 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Na krem

sok z czarnej porzeczki 300 ml
budyń waniliowy 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
czarna porzeczka 3 łyżki
likier truskawkowy 50 ml
masło 300 g

Ponad to

polewa czekoladowa
likier truskawkowy 150 ml

Porada

Użyłam budyniu z cukrem, ciasto można posypać gotową posypką z białej i ciemnej czekolady.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

1.
Proszek do pieczenia, budyń, kakao i mąkę wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
2.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mieszankę kakaowo-mączna delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać w pianę.
3.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce przez 30 min w 180 st, do tzw. suchego patyczka.
4.
Do syropu z porzeczek dolać 200 ml wody, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. Budyń, mąkę i cukier rozpuścić w zimnym płynie, a następnie ugotować budynie. Przygotowany budyń przykryć folią spożwczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia
5.
Masło ubić na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal miksując. Na samym końcu dodać likier i porzeczki i na niskich obrotach miksera wymieszać.
6.
Biszkopt nasączyć pozostałym likierem. Na ciasto wyłożyć krem, polać polewą i posypać płatkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na 1 godzinę Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak