Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-porzeczkowe
Proszek do pieczenia, budyń, kakao i mąkę wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
2.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mieszankę kakaowo-mączna delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać w pianę.
3.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce przez 30 min w 180 st, do tzw. suchego patyczka.
4.
Do syropu z porzeczek dolać 200 ml wody, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. Budyń, mąkę i cukier rozpuścić w zimnym płynie, a następnie ugotować budynie. Przygotowany budyń przykryć folią spożwczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia
5.
Masło ubić na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal miksując. Na samym końcu dodać likier i porzeczki i na niskich obrotach miksera wymieszać.
6.
Biszkopt nasączyć pozostałym likierem. Na ciasto wyłożyć krem, polać polewą i posypać płatkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na 1 godzinę Smacznego!