Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    6 sztuk
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • czekolada

    1 saszetka

Dodatkowo

  • serek homogenizowany

    35 dag
  • pomarańcza

    3 sztuki
  • galaretka pomarańczowa

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza z białek jest dobrze ubita to delikatnie połączyć ją z żółtkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczna na koniec wsypać zawartość saszetki z czekoladą do picia o smaku pomarańczowym i wymieszać.
Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto, piec około 30 minut w temp.180st
Pomarańcze obrać i wyciąć cząstki bez błonek, pokroić na mniejsze kawałki, dwie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody i przestudzić do zimnej galaretki do dać cząstki pomarańczy i odstawić do zgęstnienia.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je ponczem jak do tortów lub naparem kawy na dolnym placku rozłożyć gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia galaretki.
Trzecia galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wymieszać z serkiem homogenizowanym naturalnym, polewę z serka wylać na wierzch ciasta i odstawić całość na kilka godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia ciasta i nabranie wilgoci. Przed podaniem ciasto ozdobiłam pociętymi cukierkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 28.06.2017 19:53
fajne ciacho :-)
agnieszka214 27.06.2017 20:09
Ciasta z pomarańczami są pyszne
Grazyna0211 27.06.2017 14:38
smaczne ciasto
pestka 27.06.2017 11:12
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat