Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
6 sztuk -
cukier
1/2 szklanki -
mąka tortowa
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
czekolada
1 saszetka
Dodatkowo
-
serek homogenizowany
35 dag -
pomarańcza
3 sztuki -
galaretka pomarańczowa
3 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto, piec około 30 minut w temp.180st
Pomarańcze obrać i wyciąć cząstki bez błonek, pokroić na mniejsze kawałki, dwie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody i przestudzić do zimnej galaretki do dać cząstki pomarańczy i odstawić do zgęstnienia.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je ponczem jak do tortów lub naparem kawy na dolnym placku rozłożyć gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia galaretki.
Trzecia galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wymieszać z serkiem homogenizowanym naturalnym, polewę z serka wylać na wierzch ciasta i odstawić całość na kilka godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia ciasta i nabranie wilgoci. Przed podaniem ciasto ozdobiłam pociętymi cukierkami czekoladowymi.
Komentarze (4)