Ciasto czekoladowo-owsiane

Ciasto czekoladowo-owsiane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    250 g
  • mleko

    400 ml
  • masło

    120 g
  • cukier trzcinowy

    220 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    150 g
  • czekolada gorzka

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto
Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem,odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do zaparzonych płatków dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego,dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto
Orzechy siekamy dość grubo,czekoladę siekamy na średnie kawałki.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto
Jaja ubijamy z drugą połową cukru. Do ubitych jaj stopniowo dodajemy wystudzone płatki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą,mieszamy. Do masy dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz posiekaną czekoladę.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto
Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów. Zaleca się piec 40-50 minut w temp. 180 stopni ( ja piekłam 70 minut do suchego patyczka).
elka72
Gotowe ciasto można polać roztopioną czekoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika-twin

24.01.2015 09:49
FAJNE CIASTO.

RenataZ-et

23.01.2015 21:42
bardzo fajny wypiek

Kolorowa

23.01.2015 20:57
bardzo syte ciasto

matesko

23.01.2015 20:30
smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat