Ciasto czekoladowo migdałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone migdały

    225 g
  • masło

    200 g
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    6 sztuk
  • sól

    szczypta
  • czekolada deserowa

    225 g
  • mleko

    3 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na cząstki i włożyć do szklanej miseczki, dolać mleko. Miseczkę postawić na garnku z gotującą się wodą. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, na koniec ubijania dodać ¼ szklanki cukru.
Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski i dodać resztę cukru. Ubijać mikserem przez 5 minut i dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Dodajemy czekoladę, aromat waniliowy i migdały. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pianę z białek- mieszamy łyżką, a najlepiej silikonową łopatkę.
Masę wlewamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzone ciasto kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 19.05.2012 08:19
pyszności
Grażyna13 27.07.2011 16:48
pycha !
jolita 14.07.2011 08:28
mniam mniam mpalce lizac
Agnieszka_B 17.06.2011 22:26
Prezentuje się zachęcająco... I kusi, oj kusi:))
polly66 15.06.2011 08:43
apetyczne
misia53 14.06.2011 23:30
lubię migdałowe
Roksana3 11.06.2011 16:49
wygląda smacznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat