Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo kokosowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 1/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
olej 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1,5 łyżki
mąka tortowa 1 łyżka
wiórki kokosowe 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo kokosowe

Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą, żółtą pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. Suchego patyczka). Ciasto trzymamy pod przykryciem, wtedy jest wilgotne.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.10.2016 09:04
bardzo dobre
Janina 22.06.2016 15:31
Moje ulubione smaki;))
w mojej kuchni 21.06.2016 16:35
same pyszności do zjedzenia
Krystyna32 21.06.2016 09:01
pyszne ciasto
Renata9 20.06.2016 23:32
Smaczna ciacho
Babeczka35 20.06.2016 22:03
Pyszne ciasto:):)
VioletoweKucharzenie 20.06.2016 21:28
Szybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak