Ciasto czekoladowo - kokosowe

Ciasto czekoladowo - kokosowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajka

    5
  • mąka tortowa

    3/4 szk
  • kakao

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szk
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • herbata czarna

    1 szklanka

MASA KOKOSOWA

  • margaryna kostka

    200 g
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    1/2 szk
  • wiórki kokosowe

    200 g

POLEWA

  • czekolada gorzka

    100 g
  • polewa czekoladowa

    100 g mleczna w drażetkach
  • margaryna kostka

    1 łyżka
  • mleko

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
BISZKOPT : Przygotować składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą. Do masy jajecznej prze sitko przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać np. szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
Masę przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i razem z papierem ale biszkopt do góry dnem włożyć z powrotem do formy. Nasączyć biszkopt herbatą.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
MASA KOKOSOWA : Do garnka wlać mleko, wsypać oba cukry i zagotować. Potem wsypać wiórki i gotować masę około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec włożyć margarynę i
Krok 5 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny.
Krok 6 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
Masę wystudzić i rozłożyć na biszkopcie.
Krok 7 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
POLEWA : Na ogień postawić garnek z wodą, na garnek wstawić miskę ale nie ma dotykać wody. Do miski połamać czekoladę, wsypać polewę i dodać margarynę oraz mleko. Podgrzewać do momentu połączenia się składników i aż masa będzie gotowa i błyszcząca.
Krok 8 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
Gotową polewę przestudzić i jeszcze płynna nałożyć do woreczka lub dekoratora i dowolnie rozprowadzić polewę po warstwie wiórków. Poczekać aż polewa się zetnie i kroić ciasto w kostkę.
ZEWA
Tego ciasta nie należy przechowywać w lodówce, będzie wtedy mięciutkie i wilgotne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Romana

20.06.2019 17:14
W opisie przygotowania biszkoptu jest: "Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. "czyli jakimi, bo w składnikach jest tylko 1/2 szkl. cukru?

Doradca Smaku

26.06.2019 10:17
Autorka zapomniała dodać do listy składników cukru waniliowego. Przepis został już zaktualizowany. Pozdrawiam :)

Ada-Gaba

10.03.2016 21:19
Wspaniale wygląda

Aneczka92

24.02.2016 21:45
Ale świetne! ;) Lubię kokos i na pewno wypróbuje przepis ;)

Klausia

14.11.2015 22:04
najlepsze :)

Marwit

26.09.2015 17:43
Wygląda apetycznie :)

Kasiaaa

07.08.2015 22:50
Przepysznie wygląda :)

Gracer

16.07.2015 15:27
lubię takie ciasta

ben-ka

13.07.2015 10:30
Skusiłabym się z chęcią.

ALe Pyszota

18.02.2015 20:30
"mniam" :)

smakołyk

11.11.2014 13:23
Apetycznie wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat